Stand Up -komiikan 20 naurun vuottani

Aloitin stand up -komiikan vuonna 2003 osallistumalla kurssille

Stand up -komiikan harrastaminen on muuttanut elämääni paljon. Aloitin tähän mahtavaan lajiin tutustumisen vuonna 2003 osallistumalla viikonlopun kestävälle kurssille, halusin kokeilla jotain uutta ja haastavaa, miksei siis komiikkaa? Tuolloin en voinut arvata, että tästä pienestä aloituksesta tulisi elämäni suurin intohimo ja osin jopa ammatti. Tässä blogi -kirjoutuksessa jaan tarinani ja kokemukseni stand up -koomikkona 20 vuoden ajalta.

Aloitin stand upin tekemisen viikonlopun mittaisella kurssilla

Kun astuin ensimmäistä kertaa Mikonkadulla sijaitsevan ravintola On The Rockin  stand up -kurssin “luokkahuoneeseen” ravintolan alakerran baariin vuonna 2003, en tiennyt, mitä odottaa. Kurssin tarkoituksena oli opettaa meille käsikirjoituksen kirjoittamisen ja esiintymisen perusteet. Vaikka minulla oli jo jonkin verran kokemusta esiintymisestä trubaduurina, tunsin oloni epävarmaksi lavalla. En ollut tottunut puhumaan suoraan yleisölle ja saamaan välitöntä reaktiota. Kurssin vetäjänä oli edesmennyt stand up -koomikko Pekka Jalava.

Ville Virtanen auttoi minua alkuun

Onneksi kurssin jälkeen ennen ensimmäistä keikkaani sain arvokkaita neuvoja näyttelijä ja ystäväni Ville Virtaselta. Hän auttoi minua parantamaan esiintymistäni ja antoi vinkkejä käsikirjoituksen kirjoittamiseen. Ville oli itse kokenut stand up -koomikko ja jakoi kanssani omia kokemuksiaan ja oppejaan. Hänen tuki ja kannustus antoivat minulle lisää itseluottamusta ja rohkeutta astua lavalle.

Rakkaus lajiin syttyi

Vaikka alun perin en ollut aikeissa jatkaa stand upin tekemistä kurssin jälkeen, rakastuin lajiin välittömästi. Huomasin, että stand up -komiikka tarjosi minulle mahdollisuuden haastaa itseni itseäni luovalla ja humoristisella tavalla. Se antoi minulle vapauden sanoa ääneen asioita, jotka saivat ihmiset nauramaan ja ajattelemaan. Ensimmäinen keikka meni kohtuullisesti ensikertalaiseksi ja minussa syntyi halu näyttää itselleni, että saan kyllä yleisön nauramaan omanan itsenäni ja omilla jutuillani. Haaste oli heitetty.

Stand up -komiikka on antanut minulle paljon

Stand up -komiikan kautta olen oppinut myös tärkeitä oppeja elämästä. Se on opettanut minulle rohkeutta astua epämukavuusalueelle, uskallusta epäonnistua ja kykyä nauraa omille virheilleni. Stand up -lavalla ei ole tilaa turhalle vakavuudelle, vaan siellä on lupa heittäytyä ja olla oma itsensä.

Kun ajattelen takaisin näihin 20 vuoteen stand up -komiikan parissa, en voi kuin olla kiitollinen siitä, mitä se on minulle antanut. Se on ollut enemmän kuin pelkkä harrastus tai työ, se on ollut elämäntapa.

Stand up -komiikka on tuonut iloa, naurua ja merkitystä elämääni, ja toivon voivani jatkaa sen parissa vielä pitkään.